torsdag 4 februari 2010

Miljötorsdag!

Idag är det torsdag och det innebär miljötänk!
Detta är ett tillfälle att börja tänka lite extra på miljön för mig. Jag jobbar på här hemma på olika sätt. Komposterar och sorterar bla. Skulle vilja göra mer för miljön. Jag gör mycket redan men visst kan jag göra mycket mer. Det är bara så att jag är lite lat, eller bekväm är väl rätt ord.
*
Men denna veckan har jag funderat lite på hur man ska kunna leva lite enklare och få mer tid för familjen. Det är en härlig tanke att kunna jobba lite mindre och få mer tid med barn och vänner. Ekonomin blir ju lidande om man jobbar mindre men jag tycker att det måste gå på ngt vis.
Eller?
Visst man kan ju inte köpa allting man vill ha och det blir kanske svårare med långa resor om man jobbar mindre och tjänar mindre men i gengäld får man ju kvallitetstid med de man gillar. Kan inte det vara mer värt?
*
Kanske skulle vi bli bättre på att hjälpas åt med mycket mer. Att sam-åka mer, att låna det man inte har av varandra, eller att tex några vänner bakar tillsammans och fyller på sina frysar med både bröd och kakor. Turas om med bakningen och passning av barnen. Kanske ska vi inte vara så rädda för att be om lite hjälp och inte behöva känna att man är besvärlig och krånglig. Att känna att man är beroende av ngn annan kan ju vara väldigt jobbigt och skuldbelagt. Kan ju kännas att man inte klarar sig själv. Ve och fasa! Tänk om man inte kan allt? ;)
*
Jag tror att vi skulle tjäna på att hjälpa varandra och inte känna att vi måste äga en massa saker för att vara några.
*
De personer som sitter kvar i minnet, som jag ser upp till och som inspirerar mig är ju de som är starka i sig själva, tror på andra människor och inspirerar mig till att vara den jag är.
*
Så fram för mer tid tillsammans och våga be om hjälp. Låna stora degbunken av grannen när du ska ha storbak.... ;D
Fråga om det är ngt som grannen skulle behöva låna istället.
Jag känner en tjej som lånade en pajform av en vän. Som tack för lånet när hon lämnade tillbaka formen så fanns det en äppelpaj i formen! Visst skulle man bli glad då? Både att ge ngt när den andre blir så glad och tänk att få denna formen tillbaka!
*
Må så gott!

2 kommentarer:

  1. Mycket bra tänk där..... visst ska man ställa upp o hjälpa varann.... funkar nog bättre kanske på "bygda" där jag bor....:) tycker att alla atäller upp när det gäller.... Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag gick faktiskt ned i arbetstid rejält för några år sedan och det är en LYX ska jag säja. Halva året jobbar jag endast 50% och då ägnar jag mig istället åt mitt måleri och den andra halvan blir det 80%. Jag hoppas kunna fortsätta så här för det känns verkligen som man får lite mer livskvalitet. Så har man bara möjlighet, tveka inte. Barnen älskar ju också när man är hemma mer och har tid att busa lite ....;) (Nu är ju mina barn rätt stora... men de gillar när jag busar med dem ändå, hi hi)
    Så jag längtar till maj, för då går jag ned i arbetstid igen!

    Ha det så gott!

    SvaraRadera